Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul

Adaugat : 18 Septembrie 2013

 

Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul este sarbatorit pe 7 ianuarie. Potrivit Traditiei bisericesti, in ziua care urmeaza marilor sarbatori inchinate evenimentelor din viata si lucrarea mantuitoare a Domnului Iisus Hristos, noi cinstim persoanele care au luat parte la aceste momente. La Botezul Domnului, un rol deosebit de important l-a avut Sfantul Ioan Botezatorul.
 
Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini. Nasterea sa a fost vestita de Ingerul Gavriil intr-o aratare in timpul slujbei oficiate la templu de Zaharia, tatal Sfantului Ioan.
 
Fiul Elisabetei si al preotului Zaharia, Ioan a fost ales de Dumnezeu sa aduca vestea venirii Mantuitorului in lume si sa boteze in raul Iordan pe cei care se pocaiau, pregatind astfel calea spre primirea lui Hristos. Din acest motiv este numit si este numit si Inaintemergatorul Domnului. Mesajul principal pe care Ioan il transmitea oamenilor era: "Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!“.
 
Ioan era imbracat in haine din par de camila, manca miere de albine si lacuste si se ruga mereu.
 
Este intemnitat pentru ca l-a criticat pe regele Irod care isi luase drept sotie pe femeia fratelui sau Filip. Din aceasta cauza, Irodiada, nevasta lui Irod, ii tot cerea regelui sa-l omoare. Reuseste sa obtina aprobarea mortii lui Ioan, dupa ce fiica din prima casatorie a Irodiadei, Salomeea pe nume, a dansat in asa fel incat Irod i-a spus: cere-mi ce vrei, pana la jumatate din regatul meu, si-ti voi da. La indemnul Irodiadei, Salomeea a cerut capul Sfantului Ioan Botezatorul.
 
Despre Sfantul Ioan Botezatorul, Mantuitorul Iisus Hristos a spus ca nimeni nu este mai mare decat el intre cei nascuti din femei. Biserica i-a inchinat sase sarbatori: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai).
 
Numele Ioan este de provenienta evreiasca: Yehohanan, "Yahve [Dumnezeu] a avut mila”.