Sfantul Ignatie Teoforul

Adaugat : 18 Septembrie 2013

Sfantul Ignatie "Teoforul", adica "purtatorul de Dumnezeu", este praznuit pe 20 decembrie. A fost copilul pe care Mnatuitorul l-a luat in brate cand a spus: "Lasati pruncii si nu-i opriti sa vina la Mine, ca unora ca acestia este Imparatia cerurilor".

Sfantul Ignatie a fost pus Episcop in Antiohia de Sfintii Apostoli, dupa moartea lui Evod. In timpul persecutiei lui Domitian (81-96) Sfantul Ignatie i-a incurajat pe crestini cu sfaturi si rugaciuni. A fost aruncat in arena animalelor salbatice, in vremea domniei lui Traian, pentru ca a refuzat sa jertfeasca idolilor. Aici a primit cununa muceniciei. In Epistolele sale, Sfantul Igantie descrie martiriul ca o forma de a-L urma pe Dumnezeu, prin imitarea patimilor Sale ca om (Epistola catre Romani).

Troparul Sfantului Mucenic Ignatie Teoforul

Si partas obiceiurilor si urmator scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnzeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la sange, Sfintite Mucenice Ignatie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.