Sfantul Grigorie Teologul

Adaugat : 18 Septembrie 2013

Sfantul Grigorie Teologul este praznuit pe 25 inauarie. S-a nascut in apropierea Nazianz-ului, pe la 329-330, ca fiu al episcopului Grigorie si al Nonei. Face studii la Cezareea Capadociei, la Cezareea Palestinei, Alexandria si Atena.
 

Este botezat si chemat de Sfantul Vasile cel Mare la manastirea sa, in Pont. Aici lucreaza cu prietenul sau la alcatuirea primei Filocalii. In 361 este hirotonit preot, impotriva vointei sale, fugind dupa aceasta, in Pont, la Sfantul Vasile, de unde revine dupa staruintele tatalui sau. In 371, este facut de Sfantul Vasile episcop de Sasima.
 

In anul 374, dupa moartea tatalui sau si a mamei sale, Sfantul Grigorie Teologul se retrage in manastirea Sfanta Tecla, la Seleucia, in Isauria. La staruinta unei delegatii de ortodocsi venite de la Constantinopol, in 378, dupa moartea imparatului Valens, si la indemnul Sfantului Vasile, Sfantul Grigorie pleaca in 379 la Constantinopol spre a regrupa si reface Biserica Ortodoxa de acolo. In capela aceasta, numita in mod simbolic, Invierea, Sfantul Grigorie a rostit cele cinci Cuvantari teologice, care i-au adus, ulterior, supranumele de "Teologul".
 

Munca lui, virtutile lui de monah cu viata severa, succesele lui misionare contra ereticilor au dus la instalarea lui oficiala ca episcop al cetatii de catre insusi imparatul Teodosie, la 27 noiembrie 380.
 

Sfantul Grigorie de Nazianz s-a afirmat caun puternic aparator al Tainei Sfintei Treimi, intr-o perioada in care Biserica era atacata de numeroase erezii.
 

A trecut la cele vesnice probabil la 389 sau 390.