Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Adaugat : 18 Septembrie 2013

Miercuri, 26 iunie Biserica a intrat in Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, cunoscut in popor si ca Postul Sampetrului.  Spre deosebire de celelalte posturi care au o durata fixa acest post are o durata variabila de la an la an, deoarece inceputul lui este in functie de sarbatorirea la data variabila a Pastilor.
 
Postul inchinat Sfintilor Apostoli Petru si Pavel incepe in ziua de luni, dupa Duminica Tuturor Sfintilor, si tine pana in ziua de 29 iunie, inclusiv, daca acesta cade miercurea sau vinerea, in acea zi fiind dezlegare la peste. In cazul in care data de inceput a postului, luni dupa Duminica Tuturor Sfintilor, cade dupa 29 iunie postul se pune simbolic doua sau trei zile, cum este de exemplu in acest an de 3 zlie, miercuri, joi si vineri, altfel el s-ar desfiinta. 
 
Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ne ofera prilejul de a medita la misiunea pe care acesti mari Apostoli ai Bisericii, precum si toti ceilalti Apostoli au facut-o pentru propovaduirea Evangheliei.
 
Postul presupune abstinenta, sporirea rugaciunii, pentru ca astfel sa inmultim fapta cea buna, sa ne gandim si la suferintele aproapelui, iar Biserica sa inmulteasca lucrarea ei misionara, urmand zelului misionar al celor doi Apostoli care sunt praznuiti in aceasta perioada. Prin tinerea acestui post se cinstesc darurile Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Apostoli la Cincizecime, de aceea in vechime acest post se numea Postul Cincizecimii.