Patriarhul Bulgariei a trecut la Domnul

Adaugat : 18 Septembrie 2013

 

 

Preafericitul Parinte Maxim, Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Bulgariei a trecut la cele vesnice in aceasta dimineata la orele 04:00 in spitalul Lozenet din Sofia unde fusese internat in vederea efectuarii unui tratament de durata. Patriarhul Maxim a condus Biserica Ortodoxa a Bulgariei din anul 1971, iar pe 29 octombrie 2012 a implinit varsta de 98 de ani.
 
Preafericitul Parinte Maxim s-a nascut pe 29 octombrie 1914 in satul Oreshak, districtul Loveci. El a fost botezat cu numele de Marin Naidenov Minkov. A devenit frate de manastire la Manastirea Troyan si apoi a studiat teologia ortodoxa la Universitatea din Sofia. A fost hirotonit Arhiereu in 1941, este numit secretarul general al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare in anul 1955, iar la 30 decembrie 1956 devine Episcop titular de Branitsa.
 
La 30 octombrie 1960 a fost ales Mitropolit de Loveci. Dupa trecerea la cele vesnice a Patriarhului Kiril in data de 7 martie 1971 Preafericitul Maxim a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei la data de 4 iulie 1971.
 
Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a transmis un mesaj de condoleante pe care il prezentam in continuare:
 
Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare,
Preasfintitului Parinte NAUM, Episcop-vicar, Secretarul Sfantului Sinod
 
Preasfintia Voastra,
 
Cu profunda tristețe crestina, am primit vestea trecerii din aceasta lume, dupa o indelungata suferinta, a fratelui nostru in Hristos si impreuna-slujitor, de binecuvantata memorie, Patriarhul Maxim al Bulgariei. 
 
In numele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a clerului si a credinciosilor ortodocsi din Romania, impartasim durerea acestui eveniment si transmitem condoleante ierarhilor, clerului si credinciosilor Bisericii sora Ortodoxa Bulgara si ne rugam Domnului nostru Iisus Hristos, Arhiereul cel Vesnic, sa odihneasca sufletul sau in pace impreuna cu cei drepți, iar pe intregul popor ortodox din Bulgaria sa-l pazeasca si sa-l intareasca in credinta.