Izvorul Tamaduirii

Adaugat : 18 Septembrie 2013

 

In fiecare an, in Vinerea din Saptamana Luminata, crestinii ortodocsi sarbatoresc Izvorul Tamaduirii. Aceasta sarbatoare dateaza din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecuta in apropierea Constantinopolului. Conform traditiei, Maica Domnului i-a descoperit imparatului Leon cel Mare un izvor cu apa vindecatoare. Prin aceasta minune savarsita de Maica Domnului trebuie sa intelegem ca Fecioara Maria este izvorul nesecat al minunilor, mai ales atunci cand suntem in slujirea aproapelui nostru. Sarbatoarea ne cheama sa ne impartasim de izvorul cel datator de viata al Mantuitorului nostru Iisus Hristos cel inviat Care prin Maica Domnului este izvor de tamaduiri tocmai pentru ca a biruit moartea, iar prin Invierea Sa toti am primit vindecare.
 
Aceasta sarbatoare inchinata Maicii Domnului ne aminteste, totodata, si de Vinerea Mare. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care a varsat atunci lacrimi langa Crucea Mantuitorului, ni se arata acum ca izvor de nadejde si de vindecare.
 
Tot in aceasta zi, in toate bisericile se oficiaza slujbe de sfintire a apei (aghiasma mica). Credinciosii care participa la Sfanta Liturghie iau agheasma pe care o folosesc si la stropirea caselor, gradinilor si ogoarelor.