Familia românească în contextul globalizării contemporane

Adaugat : 17 Iunie 2016

Luni - 27.06.2016, orele 19,00, va avea loc întâlnirea spirituală şi seara duhovnicească cu tema: "Familia românească în contextul globalizării contemporane", invitat de onoare fiind Domnul Iulian Capsali - regizor de film documentar, publicist şi mărturisitor creştin şi tată a nouă copii.

Iulian Capsali - Casa parintească

Iulian Capsali s-a născut în anul 1965 într-o familie de oameni oneşti, credincioşi, care au avut de suferit în perioada bolşevizării ţării pentru crezul lor creştin şi românesc, când elita ţării a fost masacrată şi sute de mii de români au fost închişi în puşcării. Bunicului său din partea mamei i s-a confiscat tot avutul, pământul şi casa, pentru că a refuzat să fie primar comunist, iar bunicul din partea tatălui, care terminase Seminarul Teologic şi se implicase în administraţia oraşului Bucureşti, a fost condamnat la doi ani de închisoare ca „duşman al poporului”.
Câştigarea libertaţii

Sperând că vor veni vremuri mai bune şi pentru neamul nostru, sufocat de dictatura comunistă, de subminarea credinţei şi îngrădirea tuturor libertăţilor, Iulian Capsali iese în stradă în anul 1989, încă din 21 decembrie, pentru a protesta alături de alţi români, atunci când tinerii au strigat în faţa organelor represive: „Vom muri, dar vom fi liberi!” Supravieţuind, cu ajutorul lui Dumnezeu, acelor zile, se implică activ în protestele de stradă ce au culminat cu mişcarea din Piaţa Universităţii, al cărei spirit l-a marcat profund. Fondează împreună cu câţiva prieteni „Liga Studenţilor din Academia de Artă” şi participă, din partea acesteia, la Conferinţa Naţională a Studenţilor, organizată la Timişoara (Buziaş) în 5-9 decembrie 1991, unde se pun bazele Confederaţiei Naţionale „Liga Studenţilor din România”. Este perioada în care tinerii realizează că oamenii care preluaseră puterea – după o lovitură de stat în care au murit peste 1000 de oameni nevinovaţi – nu făceau altceva decât să trădeze continuu năzuinţele celor care s-au jertfit în decembrie 1989.În anul 1991, participă la fondarea „Solidarităţii Universitare” şi a „Alianţei Civice”, cu nădejdea că aceste foruri vor putea salva România din haosul social, politic şi cultural în care o adâncea conducerea politică a momentului. Mai ales AC nu-şi urmează scopul şi se transformă într-un partid cu care tinerii studenţi nu aveau afinităţi, iar peste câţiva ani chiar mişcarea studenţească îl dezamăgeşte printr-un proiect politic lipsit de perspectivă, la care nu ia parte. Iulian Capsali se căsătoreşte şi se retrage din activitățile social-politice pentru a se dedica, de această dată, familiei şi unei activităţi desfăşurate preponderent în sfera publicisticii, a albumelor de artă-cultură şi a filmului documentar.Jurnalism (viaţa profesională)

Continuând să năzuiască la o lume românească mai bună, Iulian Capsali luptă acum pentru a contribui la formarea unei conştiinţe culturale creştine româneşti. Mai întâi a lucrat că redactor în domeniile cultură şi social in presa scrisă, iar ulterior, ca realizator al emisiunii „Întâlniri de credinţă” la postul de televiziune B1TV.  A avut ca invitaţi numeroşi oameni de cultură, preoţi şi ierarhi, inclusiv pe PF Patriarh Teoctist. Realizează, de asemenea, mai multe reportaje culturale, precum şi câteva filme documentare, unul premiat, în anul 2004, de Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România cu premiul Opera Prima al APTR. Alt documentar, „În spatele istoriei”, a fost selecţionat la festivalul de film documentar ASTRA de la Sibiu, în anul 2007.România creştinăSe implică în viaţa creştină a cetăţii, contribuind la fondarea „Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini din România” (AZEC, martie 2008), dar şi a „Forului Ortodox Român” (FOR, decembrie 2008).

ADN
În noiembrie 2012, Iulian Capsali, împreună cu câţiva prieteni cu principii comune, pune bazele asociaţiei „Alianţa pentru Demnitate Naţională”. În calitate de preşedinte al acestei asociaţii, s-a implicat activ, răspunzând ferm la majoritatea provocărilor la care au fost supuse Biserica şi Familia, existenţa şi continuitatea noastră că neam, provocări lansate atât prin atacuri mediatice, cât şi prin diverse măsuri politice, sociale, educaţionale sau cu impact asupra mediului. A avut, de asemenea, iniţiativa constituirii „Comitetului de Iniţiativă pentru promovarea revizuirii Constituţiei României” în data de 22 mai 2013, prin care se propunea ca textul Constituţiei să conţină în mod expres formula: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

Familia
Iulian Capsali întemeiază o familie frumoasă, soția sa aducându-i pe lume nouă copii. Cei nouă copiii, crescuți cu multă jertfă, în spiritul credinței creștinești și cu deschidere spre valorile educației prin școală, reprezintă argumentul ce nu poate fi contestat, care-l recomandă pe Iulian Capsali pentru a-i acorda încrederea noastră.Reuşita lui de până în prezent în plan familial – oferind un model de familie creștină numeroasă care trebuie reafirmat în societatea noastră – dovedeşte că jertfa nu rămâne fără să rodească, mai cu seama atunci când eforturile pe care le depunem au în vedere mai mult binele celorlalţi, al comunităţii, al neamului, al lumii în care trăim, într-un cuvânt, al „familiei mari” din care facem cu toţii parte. Ceea ce ne-a impresionat la Iulian Capsali este tocmai această perspectiva comunitară, deschisă către ceilalţi, această conştiinţă că singuri nu ne putem salva, că numai împreună avem şansa de a ne păstra identitatea românească şi creştină.

Realitatea acestor ani
Viitorul românilor este din ce in ce mai nesigur în propria lor ţară. Ne creştem copiii, îi educăm, dar ne gândim cu durere că mâine vor trebui să plece în lumea largă pentru a o lua de la zero, pentru că ţara lor nu le-a putut oferi nimic. Iulian Capsali are conştiința acută că trebuie să lupte pentru viitorul copiilor săi şi a tuturor copiilor din România. În ce Românie vor trăi aceştia? O Românie în care credinţa şi identitatea sunt batjocorite, sau într-o Românie firească, o Românie aşa cum o voiau şi așa cum era cea pe care o iubeau înaintaşii noştri?... (Cf. http://www.familiaortodoxa.ro/2014/02/12/iulian-capsali-candidatul-familiei-romanesti-2/ - 11.04.2016).

După cum puteţi observa, seria întâlnirilor şi momentelor duhovniceşti organizate de Parohia noastră continuă, şi în acest an - 2016, cu alţi invitaţi şi alte subiecte, mult folositoare nouă, tuturor participanţilor, care avem ocazia supunerii acestor teme spirituale, unei vii şi eficiente dezbateri, prin realizarea şi articularea unui dialog sincer, consistent şi pertinent...

Aşadar, vă aşteptăm pe toţi, cu multă bucurie, la aceste manifestări, organizate, din suflet şi cu mult suflet, căci prezenţa dumneavoastră ne conferă indiciul şi ne dă răspunsul că ceea ce organizăm este binevenit, mult folositor sau nu...

Acest mesaj poate fi transmis mai departe, spre a fi informate şi pentru a participa şi alte persoane interesate...Dumnezeu să ne ajute, în continuare, tuturor, în tot lucrul cel bun! Amin!...Hristos a Înviat!Cu aleasă preţuire şi deosebită consideraţie, in numele Comitetului Parohial Organizatoric,

Stelian Gomboş