Sfintii 40 de mucenici din Sevastia

Adaugat : 07 Martie 2014

Cei 40 de sfinti mucenici au suferit martiriul pentru Hristos in timpul persecutiei imparatului roman Liciniu, la 9 martie 320. Ei erau soldati crestini din Legiunea XII Fulminata, care stationa in Armenia. Pentru ca au refuzat sa aduca sacrificii zeilor si sa venereze statuile imparatilor romani, au fost condamnti la moarte, fiind lasati sa inghete in lacul Sevastia din Armenia. Mai multe detalii despre viata sfintilor 40 de mucenici am aflat de la pr. Marian Ciulei, protopop de Turnu Magurele: 'Sfintii 40 de mucenici erau soldati crestini parte din Legiunea XII Fulminata, care stationa in vremea aceea la Melitene, in Armenia. Pentru ca au refuzat sa aduca sacrificii zeilor si sa venereze statuile imparatilor romani, au fost condamnati la moarte, fiind lasati sa inghete din noaptea geroasa din 9 martie 320, in lacul Sebastia sau Sevastia din Armenia, apoi arsi intr-un cuptor din vecinatatea lacului. Ni s-a pastrat in limba greaca testamentul lor, principala sursa de unde cunoastem viata acestor 40 de mucenici, fiind unul dintre cele mai impresionante si emotionante documente din epoca persecutiilor crestinilor din primele patru secole, unic in felul sau in vechea literatura aghiografica. Ni s-au pastrat si doua omilii de lauda la cei 40 de martiri, una tinuta de Sf. Vasile cel Mare, iar alta de Sf. Grigorie de Nyssa, apoi imnele si cuvantarile Sf. Efrem Sirul, in care se constata realitatea martiriului celor 40 de mucenici'.

De asemenea, parintele protopop Marian Ciulei ne-a subliniat si semnificatiile sarbatorii de astazi, precum si importanta cinstirii sfintilor 40 de mucenici: 'Sfintii 40 de mucenici au importanta lor deosebita in evlavia poporului dreptcredincios, pentru ca intotdeauna Sf. Parinti ne-au indemnat sa-i iubim pe sfinti, sa-i imitam. Sfintii mucenici au urmat lui Hristos pana la a-si da propriul lor sange, pana la a suferi dupa pilda Lui. Sa invatam de la acesti sfinti ca un crestin de acum trebuie sa imite pe Hristos, luand exemplul vietii curate vietile sfintilor praznuiti in aceasta sfanta zi. Prin urmare, sunt un izvor nepretuit de invataminte pentru desavarsirea vietii noastre duhovnicesti, pentru o traire autentic crestina in lumina invataturilor evanghelice. Dragostea lor fata de Hristos ne serveste drept pilda de dragoste fata de Dumnezeu si fata de semenii nostri'.

Sursa: basilica.ro

Testamentul Sfintilor 40 de Mucenici

Testamentul Sfintilor 40 de Mucenici a fost dictat de acestia atunci cand erau in lac Sfantului Meletie, episcopul Antiohiei. "Asadar, sa va departati de orice pofta si ratacire lumeasca. Caci marirea lumii este inselatoare si neputincioasa, infloreste pentru putin si indata se vestejeste ca iarba gradinii. Primind sfarsitul mai repede ca inceputul. Mergeti mai degraba la iubitorul de oameni Dumnezeu, care daruieste bogatie neimputinata celor ce alearga la El si da ca rasplata viata vesnica celor ce cred in El. Timpul acesta este folositor celor ce voiesc sa se mantuiasca, oferind prilejul potrivit pentru pocainta, pentru practicarea adevaratei vietuiri celor ce nu amana nimic pentru viitor. Caci schimbarea vietii este neprevazuta. Si chiar de ai cunoaste-o, vezi ceea ce este de folos si arata in modul acesta curatia credintei, pentru ca prin aceasta sa stergi urma pacatelor faptuite mai Inainte. Caci in starea in care te voi gasi, zice Domnul, in aceea te voi si judeca. Sarguiti-va, deci, sa fiti fara greseala in poruncile lui Hristos, ca sa scapati de focul cel nestins si vesnic. Caci glasul cel dumnezeiesc striga: Timpul s-a scurtat. Mai presus de toate, cinstiti iubirea, caci numai ea singura respecta datoria iubirii fratesti si se supune legii lui Dumnezeu. Caci prin fratele cel vazut se cinsteste Dumnezeu Cel nevazut."