Intalnire cultural duhovniceasca cu actrita Daniela Nane

Adaugat : 28 Martie 2014

In seara zilei de 26 martie 2014, Parohia Sfantul Antonie cel Mare din cartierul Titan a avut bucuria de a petrece o seara cultural-duhovniceasca in compania actritei Daniela Nane, o persoana deosebita, cu respect fata de valorile crestine, precum si o mama iubitoare, care isi creste fiul in spirit ortodox.

Seara a debutat cu un recital de poezie, actrita interpretand poezia “Intrebare” a lui Radu Gyr.

A urmat apoi o serie de intrebari pe care participantii le-au adresat invitatei.

Actrita a povestit pentru cei prezenti cum s-a apropiat de Dumnezeu. Un impact deosebit asupra sa l-a avut cartea “ Jurnalul Fericirii” a lui Nicolae Steinhardt, aceasta reprezentand o revelatie precum si un punct de pornire in viata sa duhovniceasca. Insa, pasul decisiv de a-si trai viata potrivit principiilor si valorilor propovaduite de Biserica Ortodoxa, l-a facut dupa ce aflat de minunile petrecute la icoana izvoratoare de mir a Maicii Domnului din localitatea  Letca Noua, judetul Giurgiu.

Invitata considera ca fiecare om este daruit de Dumnezeu cu un talent (talant), numai ca, pentru descoperirea acestor talente, este nevoie ca oamenii sa se analizeze in profunzime. Astfel, pentru a ne identifica talentele, actrita Daniela Nane ne da urmatorul pont: sa incercam sa fim atenti la noi si sa observam care sunt activitatile pentru care atunci cand le facem, nu sesizam scurgerea timpului, simtim pace si liniste interioara, activitati  pe care le incheiem cu multumire si cu bucurie, oricat de mult ar fi durat realizarea lor. In acest fel ne putem descoperi un talent pe care-l avem, pe care, mai apoi, sa il putem valoriza si fructifica. D-na Nane l-a dat astfel ca exemplu pe tatal sau, al carui talant este ca ii place foarte mult sa se ocupe de lucruri care presupun migala.

 La cererea participantilor, invitata a vorbit si despre cursurile de actorie pe care le preda copiilor. In cadrul acestor cursuri, actrita pune foarte mult accent pe: dezvoltarea personala, cresterea increderii in fortele proprii si dezvoltarea stimei de sine. In opinia sa, cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le cultivam in copii, pentru a asigura o crestere sanatoasa a acestora sunt increderea in sine si stima de sine.

Invitata a mai spus ca inteligenta rationala si inteligenta emotionala sunt deopotriva importante. Drept dovada – spune actrita – si persoanele cu autism dispun de inteligenta emotionala, insa acestea nu reusesc sa se adapteze societatii, pentru ca ei nu dispun de cunostinte rationale pe care sa le integreze in activitatile lor. D-na Nane ne incuraja si pe noi dar mai ales pe copii, sa invatam sa constientizam ce emotii traim, sa le  recunoastem atat in noi cat si in ceilalti, si sa deprindem controlul cat mai eficient al acestora, atat pentru noi cat si  pentru cei din jur.

De asemenea, actrita recomanda ca, atunci cand lucrurile nu merg asa cum ne-am dori noi, sa evitam sa ramanem blocati, intepeniti in proiectele, ideile, planurile, dorintele noastre, si sa incercam mai degraba sa ne relaxam, sa ne rugam si sa facem pasul care ni se pare firesc a fi facut in acel moment. Pentru ca este posibil ca ceea ce ne dorim noi in acel moment sa nu fie potrivit pentru noi sau de folos sau poate sa nu fie momentul potrivit sau directia buna. Asadar, cel mai bine este sa ne lasam in voia Bunului Dumnezeu si sa nu ne stresam pentru lucrurile asupra carora noi nu avem control absolut.  O alta recomandare pe care o face actrita este ca, atunci cand avem de ales intre mai multe optiuni, sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne lumineze  sa facem alegerea potrivita, si sa mai adaugam la rugaciune si o alta optiune “ceva ce nu am gandit inca”, si ce ne indeamna cugetul si simtim ca ne linisteste, aceea sa facem/alegem .    

Seara s-a incheiat tot cu poezie. De aceasta data actrita a interpretat "Stergarul" de Costache Ioanid, reusind sa emotioneze audienta pana la lacrimi.

Poezia are o tematica religioasa. Ea vorbeste despre indemnul Mantuitorului Hristos de a sluji necunoscutului de langa noi - oricare-ar fi acesta -asigurandu-ne ca El este Cel pe Care Il slujim. In felul acesta, printr-un singur pas firesc pe care il facem intr-un anumit moment, printr-un gest, cat de mic, de apropiere de cel de langa noi, Hristos ne ajuta sa iesim din starea de egoism si individualism, care ne caracterizeaza, facand ca lumea in care traim sa se asemene Imparatiei Cerurilor.

Alina Barbu